• Home /
  • Home /
28 maart 2019

Geurkaarsen; haal er meer uit je met deze handige tips

Geurkaars Daisyland

Als ik aan een kaars denk, denk ik aan gezelligheid en warmte. De koude sombere maanden opvullen met licht. Een geurkaars brengt meer dan alleen dit licht, maar geeft ook een heerlijke geur door het huis. Een huis die in de herfst/winter toch minder frisse lucht krijgt van buitenaf.
Haal meer uit je geurkaarsen met deze handige tips.

Hoe herken je een geurkaars van goede kwaliteit?

De nieuwe (geur)kaars wordt vrolijk uit de zak gehaald, aangestoken….. en ineens ruikt het niet meer zo lekker als verwacht. Met enige aandacht voor de kwaliteit van zo’n kaars kunnen dit soort onaangename ervaringen worden vermeden. Dat is niet alleen belangrijk voor de geur in je huis, maar ook omdat sommige stoffen in kaarsen schadelijk kunnen zijn. Hoe je kaarsen van hoge kwaliteit op het eerste gezicht herkent, vertellen wij je hier.

Kaarsen: een mix van design, geur en kleur

Velen van ons herkennen dit: je loopt door de winkel en stop bij de kaarsen en denkt dat je al lang niet meer van kaarslicht hebt genoten. Dan ruikt het compartiment ook nog zo heerlijk dat we er niet veel langer over na hoeven te denken: we nemen mooie kaars mee naar huis. Als je thuis mooie kandelaars hebt, kun je kiezen voor een kaars zonder glas. Als je thuis een nieuw optisch accent wilt, adviseren wij de variant met glas. Overigens kun je het glas achteraf gebruiken, kijk dus naar een mooie verwerking, vorm en grootte. Je kunt ook kiezen voor een handgemaakte kaars.

Welke kenmerken heeft een goede kwaliteit geurkaars?

Aromakaarsen bestaan bij voorkeur uit natuurlijke geuren. In het beste geval zijn de kleurstoffen in het kaarsvet ook natuurlijk of zijn er geen kleurstoffen, omdat deze ook met de was worden verbrand en in de lucht vrijkomen. Goede kwaliteit wordt ook beloofd door het RAL-keurmerk, dat alle ingrediënten van een kaarsenproduct controleert en vrijgeeft. Een handgemaakte kaars is vaak ook van goede kwaliteit.

Creëer sfeer in huis met een geurkaars in glas

Natuurlijke verlichting zorgt voor een gezellige sfeer in huis of in de tuin. Als de kaars ook een ontspannende of stimulerende geur afgeeft, wordt de sfeer nog aangenamer. Kaarsen zijn er in verschillende aroma’s en geursamenstellingen. Seizoensgebonden mengsels, zoals kerstgeuren of voorjaarsbloemen, zijn erg populair. De glazen, kopjes en waxinelichtjes hebben vaak een aantrekkelijk design en zijn op kleur afgestemd op de geur. Wat dacht je van een geurkaars babygeur? De uitzonderlijk geur van baby’s is ook te vinden in een geurkaars babygeur.

Kaarsen en hun effecten

Een frisse bries bij de zee, de geur van vers gebakken cake – verschillende geurcomposities brengen je in de juiste sfeer bij het aansteken van de gearomatiseerde kaarsen. De was van de kaarsen wordt gemengd met geparfumeerde oliën, chemisch of natuurlijk, afhankelijk van de kwaliteit. Geuren hebben invloed op onze stemming. Bergamot en citroen zijn stimulerend, terwijl lavendel een harmoniserende en kalmerende werking heeft. Katoen doet denken aan vers wasgoed, zuiverheid en gezelligheid. De additieven dienen ook voor praktische doeleinden. De Citronella kaarsen zijn verrijkt met een olie van citroengras. De Citronella geurkaars in glas wordt op zomeravonden op het terras aangestoken om vliegen en muggen weg te drijven. De stimulerende en frisse geur heeft een ontspannende werking op mensen. De geurkaars bloemengeur brengt ook een opgewekte stemming in huis.

Decoratieve kaarsen en verpakkingen

Geschenken laten je waardering zien. Een kaars in een blikje kan zelfs onderweg worden aangestoken en er kan zelfs van het aroma worden genoten. De handgemaakte geurkaars van Bomb Cosmetics is bedekt met grappige labels en bevat aan de binnenkant kleine decoratieve versieringen naast de geurwas en katoenen lont, die passen bij het thema van elke individuele geurkaars. Wie iets eenvoudigs zoekt, kan theelichtjes met een speciale geur kopen. De lichtjes zijn minder opvallend, kunnen gecombineerd worden en zijn verkrijgbaar in alle geuren.

Fabrikanten van kaarsen

De geurcollectie van sommige parfumfabrikanten omvat ook kaarsen. Gouden prints, ongebruikelijke materialen en interessante kleuren van de was verhogen de waarde van de geurkaars. De glazen waarin de was wordt gegoten zijn vaak uitvoerig ontworpen en maken een kaars uniek. In een mooie verpakking zijn ze een bijzonder cadeau voor een vriend of een ander dierbaar persoon.

Yankee Candle is een Amerikaanse kaarsenfabrikant die diverse seizoensgebonden geurmengsels aanbiedt in grote, potten aanbiedt. iPuro is een specialist in het segment van kaarsen. Alle geuren zijn ook verkrijgbaar in kaarsenvorm, bijvoorbeeld een geurkaars cotton. Bomb Cosmetics maakt heerlijke geurkaarsen in mooie verpakkingen, ze zijn handgemaakt en ze bevatten allemaal essentiële oliën.

Wat zijn de risico’s van kaarsen?

Qua kleur selecteren we meestal de kaarsen die goed in ons interieur passen, terwijl de fabrikant kleur en aroma op elkaar afstemt. Maar voorzichtigheid is hier geboden: Een kaars bevat altijd een soort parfum. Dit kunnen natuurlijke stoffen zijn, zoals etherische oliën. Het voordeel hiervan is dat ze goed verdragen worden en van nature een zeer intens karakter hebben. Zo’n natuurlijke variant is daarom absoluut van goede kwaliteit en aan te bevelen. Bij een handgemaakte geurkaars maakt men meestal alleen gebruik van essentiële oliën.

Helaas kan niet elke geur met natuurlijke stoffen in de gewenste intensiteit worden verwerkt tot een gearomatiseerde kaars. Meestal moet je bij kunstmatige geuren zoals appel, kers of vanille voorzichtiger zijn, omdat deze aromastoffen schadelijke stoffen kunnen bevatten. De geur limoen is bijvoorbeeld vaak te vinden in aromatische kaarsen. Het reageert in de lucht echter met zuurstof en is hierdoor minder veilig.

Hoe kies je de juiste kaars?

Het is het beste om jezelf bij elke aankoop af te vragen: Kan deze geur überhaupt natuurlijk zijn? Zo niet, dan zijn het kunstmatige geuren die potentieel gevaarlijk zijn. Met name paraffine moet worden vermeden. Dit is een aardolieafbraakproduct en kan bij verbranding hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en migraineaanvallen veroorzaken. Allergieën voor paraffine zijn ook bekend. In plaats daarvan moet je kiezen voor een product zonder paraffine maar met plantaardige stearine. Dit is veel gezonder. Als je een bijenwaskaars koopt, moet je erop letten dat het 100% bijenwas is, omdat deze kaarsen soms ook gedeeltelijk met paraffine zijn gemaakt.

Conclusie, de voordelen van geurkaarsen

Geuren beïnvloeden onze gemoedstoestand. Een geurkaars bloemengeur, geurcomposities of en kruidengeuren geïnspireerd door de natuur zijn beschikbaar bij de aankoop van een geurkaars. Of wat dacht je van een geurkaars cotton? Citronella kaarsen zijn zelfs handig en drijven muggen en vliegen weg. Wil je een kaars in een eenvoudige of decoratieve verpakking? Glas, aluminium of kunststof zijn beschikbaar. Als je de kaars wilt weggeven, is een mooie verpakking geschikt. Yankee Candle en Bomb Cosmetics bieden een grote selectie tegen redelijke prijzen.

Lees ook onze ander blogs.

Body & Soap

meer voor je Body dan alleen Soap

>